Sosyal Uygunluk Nedir?

Sosyal Uygunluk, markaların ticari ürünlerinin hammaddesinin temininden, son tüketiciye gelinceye kadarki tüm aşamalarında faaliyet gösteren işletmelerin, kamu yararına olan uluslararası, ulusal ve yerel tüm kanunlara uygun davranmalarının yanı sıra sosyal, fiziksel ve çevre koşullarını da kontrol altına almak demektir.

Bu nedenle tedarikçilerini sosyal uygunluk kıstasları açısından denetletirler.

Sosyal uygunluk denetlemesi KSS konularından aşağıdakileri kapsar.

Ekonomik Sorumluluklardan;

Kaynakları en etkili ve verimli biçimde kullanmak Hukuki sorumlulukların tamamı;

Etik Sorumluluklardan ise;

  • Alacaklılara karşı dürüst olmak
  • Çalışanlara karşı adil ve dürüst olmak
  • Devlete ve Belediyelere karşı dürüst olmak
  • Örf, Âdet ve Genel ahlaki kurallara uymak.

konularını kapsar. 

KSS ilkesini benimsemiş işletmeler, sosyal uygunluk ile ilgili faaliyetlerini düzenlemek üzere bölgesel olarak faaliyet gösteren ve uluslararası kabul gören, devlet teşekkülü olmayan bazı organizasyonlara (dernek, vakıf vb) da üye olurlar.

Tedarik zincirlerini bu kuruluşların temel kuralları çerçevesinde denetletir, raporlarını paylaşır ve düzeltici faaliyetleri de sunarak etik sorumlulukları yerine getirdiklerini beyan ederler.

Bu organizasyonlar, tedarikçilerini denetleyen ve uygunsuzluklarını takip ederek düzeltilmesini sağlayan işletmelere uygulamalarını takdir etmek üzere sertifikalar da vermektedir.

Bu tür belgeler ayrıca işletmeler için tüketici gözünde de bir itibar kaynağıdır.

Code Of Conduct (COC)

Code Of Ethics (COE)

Code Of Practice (COP)

Kavramları nedir? Kurumsal Sosyal Sorumluluk ve Sosyal Uygunluk hakkında bütün sivil toplum kuruluşlarının ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk veya Sosyal Uygunluk politikası uygulayan bütün ticari markaların bu alandaki uygulamalarının çerçevesini belirlediği temel kuralların genel adıdır.

  • Etiketler: