SA 8000 Sertifikasyonu Standardı

Social Accountability International (SAI), 1997 yılında kurulmuştur ve işyerinde insan haklarını geliştiren küresel bir sivil toplum kuruluşudur. SAI’nin vizyonu her yerde insana yakışır bir çalışmadır. – Sosyal sorumluluk sahibi işyerlerinin temel insan haklarını güvence altına alırken, iş dünyasının yararına olduğu anlayışıyla sürdürülebilirliğini sağlamalıdır. SAI, çok sektörlü SA 8000® Standardı, Social Fingerprint®, TenSquared ve diğer eğitim ve kapasite geliştirme programlarını kullanarak, tüm iş kollarında ve tedarik zincirlerinde çalışanları ve yöneticileri güçlendirir. SAI, markalar, tedarikçiler, hükümetler, sendikalar, kâr amacı gütmeyen Sivil Toplum Kuruluşları ve akademik çevreler de dahil olmak üzere çeşitli paydaşlarla birlikte çalışarak politika ve uygulama alanında lider bir kuruluştur. SAI hakkında detaylı bilgiye http://www.sa-intl.org web adresinden erişebilirsiniz. SA 8000:2014 Sertifikasyon Denetimi: Bir üretim tesisinin SA8000 sertifikasına sahip olabilmesi için SAI tarafından yayımlanmış olan aşağıdaki 9 temel inceleme konusunda denetlenir.

1. Çocuk İşçiliği
2. Zorunlu veya Zorunlu Çalışma
3. İş Sağlığı ve Güvenliği
4. Örgütlenme Özgürlüğü ve Toplu İş Sözleşme Hakkı
5. Ayrımcılık
6. Disiplin Uygulamaları
7. Çalışma Saatleri
8. Adil Ücretlendirme
9. Sosyal Uygunluk Yönetim Sistemi

Sertifikasyon süreci 4 (dört) aşamalı ve 6 (altı) denetimden oluşan bir süreçtir.
1. Sertifikasyon Başvurusu Aşaması: Sertifikasyon isteyen üretici, kendi seçeceği bir Akredite Belgelendirme Kuruluşu aracılığıyla SA8000 sertifikası için başvurur. Başvuru sürecinin genel adımları şunları içerir:

a. Üretici, Belgelendirme Kuruluşu ile iletişim kurar ve Belgelendirme Kuruluşu tarafından iletilen başvuru paketinde istenen dokümantasyonu tamamlar.
b. Belgelendirme Kuruluşu, iletilen başvuru paketini inceler ve ilk araştırmayı yürütür.
c. Belgelendirme Kuruluşu, üreticiye bir sözleşme ve maliyet teklifi gönderir.
d. Üretici, Belgelendirme Kuruluşuna ilk denetim ​​ücretini öder.
e. Üretici, SAI Social Fingerprint® https://socialfingerprint.absorbtraining.com/#/login adlı web tabanlı eğitim sistemine üye olur ve internet üzerinden 300,00 USD ücret ödeyerek Yönetim Sistemi Öz Değerlendirme Anketini satın alıp doldurur ve öz değerlendirme anketi sonucu SAI Social Fingerprint® sisteminden üretim tesisinin yönetim sisteminin olgunluk ve yeterlilik seviyesini belirlemeye ve Aşama 1 denetimine devam edip edemeyeceğine ilişkin karar vermesine yardımcı olacak 1 ile 5 aralığında sayısal bir skor alır. Aşama 1 denetimine kadarki süreç, Belgelendirme Kuruluşunun denetçi kapasitesi ve kaynakları ile üretim tesisinin denetime hazır olmasına bağlı olarak yaklaşık 30 (otuz) – 60 (altmış) gün sürebilir.

2. Sertifikasyona Uygunluk İçin Ön İnceleme Süreci: Ön İnceleme ve Aşama 1 Denetiminde, Belgelendirme Kuruluşu, üreticinin başvuru esnasında ilettiği dokümanları, bildirimleri, uygulamalarını ve yönetim sisteminin Aşama 2 denetimi için olgunluğu ve yeterliliğini yerinde doğrular. Ayrıca Belgelendirme Kuruluşu, Aşama 1 Denetiminde, Aşama 2 Denetimi planının, üreticinin denetimi için uygun ve yeterliliği gözden geçirir. Belgelendirme Kuruluşu, Aşama 1 Denetiminde sorunlu alanlar olduğuna dair kanıtlar bulursa, şirketin sorunlu alanlarının ve sorunlarının tanımlanarak çözülünceye kadar SA8000 sertifikasyonuna gitmemesini önerebilir. Aşama 1 ve Aşama 2 denetimleri arasında, Belgelendirme Kuruluşu, şirket hakkında, yerel Sivil Toplum Kuruluşları ve sendikalar gibi ilgili paydaşların katılımı ile detaylı bir araştırma yürütür.

3. Sertifikasyon Denetimi Süreci: Aşama 2 Denetimi, üretim tesisinin, SA8000 Standardının bütün gereklilikleri ve sosyal yönetim sisteminin bütünü çerçevesinde sosyal performansının değerlendirildiği ve tesiste yapılan tam kapsamlı sertifikasyon denetimidir. Denetim süreci, yönetim ile mülakat, çalışanlar görüşmeleri, doküman ve kayıt incelemeleri ve üretim tesisi saha turu gibi faaliyetleri içerir. Aşama 2 Denetimini yürütmek için gereken gün sayısı, sektörün karmaşıklığı, algılanan risk, ülkenin risk kategorisi ve şirketin personel sayısına göre değişiklik gösterir. Aşama 1 ve Aşama 2 denetimlerinden elde edilen sonuçlar resmi rapor haline getirilerek tesis denetimini takiben 1 (bir) ay içinde üreticiye iletilir. Aşama 1 ve Aşama 2 denetimleri sırasında, tespit edilen sorunlar ve uygunsuzluklar tesis denetiminin kapanış toplantısında üreticiye bildirilir. Üreticinin, uygunsuzlukları iyileştirmek veya gidermek için kök neden analizi yürütmesi ve efektif Düzeltici Faaliyet Planları (Corrective Action Plan – CAP) oluşturması beklenir.

Sertifikasyon Süreci:
a.
Aşama 2 denetimi sonucu üretim tesisinin hiç uygunsuzluğu yoksa, minör uygunsuzlukları ve/veya iyileştirilmesi zamana bağlı uygunsuzlukları (veya bu uygunsuzluk türlerinin herhangi bir kombinasyonu) varsa SA8000 sertifikasyonuna gitmesi önerilir. 
Belgelendirme kuruluşu tarafından atanmış, kalifiye bağımsız bir kurul, denetim verilerini ve denetim raporunu inceler. Yapılan teknik inceleme, denetim sürecinin ve denetim sonuçlarının tatminkâr olduğunu gösterirse tesise sertifika verilir.

b. Aşama 2 Denetimi sonucu üretim tesisinin majör veya kritik uygunsuzlukları (veya uygunsuzluk türlerinin herhangi bir kombinasyonu) varsa uygunsuzluklar etkin bir şekilde kapatılıncaya veya Minör uygunsuzluk seviyesine indirgenene kadar tesise SA8000 sertifikasyonuna gitmesi önerilmez. Düzeltici Faaliyet Planlarının (Corrective Action Plan – CAP) uygulanması takip denetimleri takip edilerek gözden geçirme süreci devam eder. Eğer uygunsuzluklar Minör uygunsuzluk seviyesine indirgenirse veya etkin bir şekilde giderilirse tesise SA8000 sertifikasyonuna gitmesi önerilir. Belgelendirme kuruluşu tarafından atanmış, kalifiye bağımsız bir kurul, denetim verilerini ve denetim raporunu inceler. Yapılan teknik inceleme, denetim sürecinin ve denetim sonuçlarının tatminkâr olduğunu gösterirse tesise sertifika verilir.

4. Sertifikasyonun Sürekliliği Aşaması: Sertifika döngüsü, Belgelendirme Kuruluşunun sertifikasyon kararı ile başlar ve 3 (üç) yıllık bir sertifikasyon döngüsü başlar. Sertifikasyon, Aşama 2 Denetiminin son gününden itibaren 6 (altı) ay içinde verilmelidir. Sertifikasyon kararı vermek için daha fazla zamana ihtiyaç duyulursa, karar süreci, Aşama 2 denetiminin son gününden itibaren 12 (on iki) aya kadar uzatılabilir, bu durumda tesiste tekrar takip denetimi yapılması gerekir.

Gözetim Denetimleri: Gözetim Denetimlerinin birincisi, Aşama 2 Denetiminin (veya Sertifikasyon yenileme denetiminin) son gününden itibaren 6 (altı) ay sonra habersiz olarak gerçekleştirilir. Sertifikasyon geçerlilik süresi olan 3 (üç) yıl boyunca her yarı yılda bir 6 (altı) ayda bir olmak üzere toplam 5 (beş) adet Gözetim Denetimi yapılır. Her bir gözetim denetiminin kapsamı sınırlıdır ve SA8000 Standardının bütün gereklilikleri denetlenmez. Belgelendirme Kuruluşu, her gözetim denetiminde tesisin yönetim sistemini izler, Aşama 2 denetiminde tespit edilmiş ve sertifikasyona engel olmayan minör uygunsuzluklar ve/veya iyileştirilmesi zamana bağlı uygunsuzluklar ve incelemek üzere SA8000 Standardının bazı gerekliliklerini seçerek inceler. Her Gözetim Denetiminde aşama 2 denetiminde tespit edilmiş uygunsuzlukların azaltılmış veya giderilmiş olması beklenir. Her Gözetim Denetimi sonucu Kapanış Toplantısı yapılarak, tespit edilen uygunsuzluklar üreticiye bildirilir. Üreticinin, kök neden analizi yapması ve uygunsuzlukları düzeltmek için etkin bir Düzeltici Faaliyet Planı (Corrective Action Plan – CAP) oluşturması beklenir. Düzeltici Faaliyet Planı (Corrective Action Plan – CAP) u gulanmaya
başlanmadan önce kök nedeni  etkin bir şekilde tanımlandığından emin olmak için, ön değerlendirme ve onay için Belgelendirme Kuruluşuna sunulmalıdır.

Gözetim Denetimi Sonunda:

a. Hiçbir yeni oluşan veya minör seviyeden majör seviyeye çıkan uygunsuzluk tespit edilmezse Düzeltici Faaliyet Planı (Corrective Action Plan – CAP) takip edilmesine gerek görülmez.

b. Yeni bir minör uygunsuzluk (uygunsuzluklar) tespit edilirse, üretici, Gözetim Denetiminin bitiminden sonra 2 (iki) ay içinde bir Düzeltici Faaliyet Planı (Corrective Action Plan – CAP) sunmak zorundadır.
Belgelendirme Kuruluşu bir sonraki Gözetim Denetiminde Düzeltici Faaliyet Planının (Corrective
Action Plan – CAP) etkin bir şekilde uygulanmasını değerlendirir.

c. Yeni oluşan bir majör uygunsuzluk veya minör seviyeden majör seviyeye çıkan bir uygunsuzluk tespit edilirse, üretici, Gözetim Denetiminin bitiminden sonra 1 (bir) ay içinde bir Düzeltici Faaliyet Planı (Corrective Action Plan – CAP) sunmak zorundadır. Belgelendirme Kuruluşu 3 (üç) ay içinde bir Ara Gözetim Denetimi yaparak Düzeltici Faaliyet Planının (Corrective Action Plan – CAP) etkin bir şekilde uygulanmasını yerinde değerlendirir.
– Düzeltici Faaliyet Planı (Corrective Action Plan – CAP) etkin sonuçlanmış ise, uygunsuzluk kapatılabilir veya minör uygunsuzluğa düşürülebilir.
– Düzeltici Faaliyet Planı (Corrective Action Plan – CAP) etkili değilse, Belgelendirme Kuruluşu tesisi izlemek için ek Gözetim Denetimi yapabilir ve/veya kritik uygunsuzluk seviyesine yükseltebilir. Bu durum, tesisin SA8000 Sertifikasının askıya alınmasına yol açabilir.

d. Yeni oluşan bir kritik uygunsuzluk tespit edilmişse, üreticinin SA8000 sertifikası derhal askıya alınır.
Üretici, Gözetim Denetiminin sona ermesinden sonra 1 (bir) hafta içinde bir Düzeltici Faaliyet Planı
(Corrective Action Plan – CAP) sunmak zorundadır. Belgelendirme Kuruluşu 1 (bir) ay içinde bir Ara
Gözetim Denetimi yaparak Düzeltici Faaliyet Planının (Corrective Action Plan – CAP) etkin bir şekilde uygulanmasını yerinde değerlendirir.
– Düzeltici Faaliyet Planı (Corrective Action Plan – CAP) etkin sonuçlanmış ise, uygunsuzluk
kapatılabilir veya majör veya minör uygunsuzluğa düşürülebilir. Sertifikasyon askıya alınmaz.
– Düzeltici Faaliyet Planı (Corrective Action Plan – CAP) etkili değilse, tesisin SA8000 Sertifikası geri alınır (iptal edilir). Herhangi bir uygunsuzluğun tespit edildiği her durumda, Düzeltici Faaliyet Planının (Corrective Action Plan – CAP) etkin bir şekilde uygulandığının izlenmesi için ek Gözetim Denetimi gerekli olabilir. Üç yıllık sertifikasyon döngüsünün sonunda, yönetim sisteminin ve SA8000 Standardının bütün gereksinimlerinin tamamı yeniden incelenir. SA 8000 Sertifikasyon Denetimi Yapma Yetkisi: SA8000 Sertifikasyon Denetimi Social Accountability Accreditation Services (SAAS) tarafından akredite edilmiş, belirli bir uluslararası standart veya kurallar çerçevesinde denetim yapan Bağımsız Ticari Denetim Şirketleri tarafından yapılır. SA8000 Sertifikasyon Denetimini yapmaya yetkili Ticari Denetim Şirketlerinin listesine
http://www.saasaccreditation.org/accredcertbodies web adresinden erişebilirsiniz.

  • Etiketler: